W ubiegłą sobotę 17 sierpnia, nad Jeziorem Ryńskim po raz kolejny odbył się Festyn Kulinarny "Ryńskie Smalcowanie z Ogórczeniem".

Tradycyjnie kulinarne uniesienia rozpoczęły się od degustacji przepysznej ryńskiej zupy ogórkowej, którą w tym roku ugotowało Bocianie Gniazdo. 24 minuty - w takim czasie zjedzone zostało 60 litów zupy ogórkowej!

O godz. 15:45 rozpoczęły się Mistrzostwa Polski w Rzucie Ogórkiem Parami, pośród 12 zapisanych do rzutu par znaleźli się reprezentanci Wejherowa, Warszawy, Konina, Białej Podlaskiej, Nowej Wsi k. Torunia, Wydmin i oczywiście Rynu. Na zwycięską odległość, bijąc tym samym rekord dotychczas osiągniętej rzuciła para z Rynu - Tomasz Chamik i Mariusz Libudzki! Od teraz rekordowym dystansem są 42m i 90 cm.

O godz. 16:30 rozpoczęły się pokazy kulinarne i degustacja przygotowanych potraw, którymi były: przekąska "Goście jadą", ogóreczki z sałatką śledziową oraz sałatka ziemniaczana ze śledziem, potrawy na oczach publiczności przygotowywały Panie: Jadwiga Radgowska, Danuta Ostrowska oraz Bożena Cantop.

Konkurs na Najlepszy Domowy Smalec i Ogórki Kiszone rozpoczął się prezentacją i oceną jury w składzie: przewodnicząca - Agnieszka Wesołowska - Szef Kuchni Restauracji Gościniec Ryński Młyn, Jolanta Kołakowska - Radna Rady Miejskiej w Rynie oraz Michał Szatanek - Prezes Grupy Szatanek Polska "Bocianie Gniazdo" w Rynie. Jury po burzliwych obradach postanowiło przyznać tytuł Mistrza Domowego Smalcu Pani Bożenie Cantop, tytuł Mistrza Kiszonego Ogórka Pani Halinie Smyk.

Kulinarne uniesienie ze smalcem i ogórkiem w tle zakończył koncert w którym wystąpiły zespoły ludowe: Jarzębiny, Sterławiacy oraz Warmianki Sępopolskie.